UPS gücü dönüştürür ve dönüşüm her zaman ısı üretir. Daha fazla güç dönüştürmek daha fazla ısı üretir. KGK’yı serin tutmak ve normal şekilde çalışması için bu tür ısının KGK’dan uzaklaştırılması gerekir. Küçük güç UPS’leri için, ısı doğadaki hava akışıyla dağılabilir. 1000VA veya üzeri gibi daha büyük UPS’ler için çoğu dönüştürme sırasında fanlara ihtiyaç duyar. Çevrimiçi UPS için çift dönüştürme özelliği her zaman çalışır. Sistemin sorunsuz çalışabilmesi için fanlar ısıyı dağıtmak için dönmeye zorlanır. Akıllı kontrolde bile fanların hızı güce göre değişir. Bununla birlikte, düşük güç modunda bile belirli düzeyde duyulabilir gürültü üretir. Bu nedenle yatak odası, stüdyo, okuma odası ve çalışma odası gibi özel sessiz ortamın gerekli olduğu odalara online UPS kurulmaz.
Düşük gürültünün gerekli olduğu yerlerde böyle bir uygulama için, insanlar aşağıdaki geçici çözümleri kullanır:
- UPS’i odanın dışına kurun, ardından UPS çıkışındaki güç hatlarını odanın içindeki yere bağlayın. UPS, güç dağıtım panosunun yakınına kurulursa, ekstra güç hatlarına ihtiyacınız olmayabilir.
- UPS’i içinde akustik köpük bulunan bir dolaba koymak. Fanların hava akışı için yer tutması için bu geçici çözüm için dikkatli olunması gerekir. Ayrıca bununla UPS sıcaklığı biraz artacaktır (yaklaşık 1 ila 2 derece), faydası ise yaklaşık 8 ila 10 dB daha düşük gürültü elde etmektir.
Temel olarak, elektronik için yaygın sorun giderme prosedürü:
- Sorunu tanımlayın
- Olası nedenler hakkında bir teori oluşturun
- Olası nedenleri daraltmak için çapraz kontrol
- Olası nedeni belirlemek için teoriyi test edin
- Nedeni ortadan kaldırın ve sonucu doğrulayın
Örneğin, UPS’in bir süre bip sesi çıkardığını öğrendiğinizde. Semptom bu, o zaman semptomun problemini bulmalısınız. İlk adım, hata kodu/uyarı simgesi ve bip sesini birleştirip birleştirmediğini UPS’in ekranını kontrol etmektir, ardından sorunu tanımlayabilmeniz gerekir. (Burada örnek olarak Clippers panelini kullanıyoruz)
ClippersArıza Kodu ve Uyarı göstergesi
KGK’nın LCD ekranı yoksa, kullanım kılavuzuna bakabilir ve bip sesinin anlamını öğrenebilirsiniz: her saniye, her saniye iki kez bip veya 10 saniyede bir bip sesinin farklı anlamları vardır.
Çoğu zaman problemi tanımladığınızda, kullanım kılavuzu aracılığıyla problemin teorisini öğrenebilir ve teoriyi test edebilirsiniz. Örneğin, 10 saniyede bip sesi pil modudur, ancak şebekenin mevcut olduğunu bilirsiniz. Ardından, güç kablosunu yeniden bağlamayı deneyin. Çalışırsa sorunu çözmüş olursunuz.
Olası nedenler çoksa, olası nedenleri daraltmak için muhtemelen çapraz kontrol yapmanız gerekir. Örneğin, yedekleme süresi beklentiden çok daha azdır. Akü tam olarak şarj edilmemiş olabilir, yük beklenenden daha yüksek olabilir veya akü eskimiş olabilir. Bu nedenle, olası temel nedenleri daraltmak için yükü kontrol edin, şarj süresini kontrol edin vb. Sorun giderme kılavuzumuz her bir UPS’nin kullanım kılavuzunda yazılıdır.
AC voltajı, gerçek RMS, ortalama algılama dijital metre ve osiloskop ölçmek için üç araç vardır. Dijital sayaçlar, AC voltajının RMS (Kök Ortalama Kare) olduğunu gösterir ve ölçümden sonra hesaplanır. Hem gerçek RMS hem de ortalama algılama ölçerler, saf sinüs dalgası gücü için aynı değeri gösterir. Bununla birlikte, bazı UPS’ler saf sinüs dalgası ve bazı simüle sinüs dalgası çıkışı sağlar. Simüle edilmiş sinüs dalgası çıkışına sahip UPS’ler için, ortalama algılamalı dijital sayaçlar önemli ölçüde daha düşük bir voltaj gösterecektir.
UPS’i seçerken, UPS’in yüke yeterli güce ve şebeke kesildiğinde yeterli yedekleme süresine sahip olduğundan emin olmak için çıkış gücü ve yedekleme süresi olmak üzere iki temel faktörü göz önünde bulunduruyoruz. Bu iki faktörün yanı sıra, özellikle yükleriniz modern, gelişmiş ve/veya doğru olduğunda UPS çıkışının dalga biçimini dikkate almak önemlidir. Bu yıllarda, güç verimliliği giderek daha fazla endişe duyuyor ve buna göre verimliliği artırmak için yeni teknolojiler benimseniyor, aktif PFC bunlardan biri. Birçok sunucu ve üst düzey bilgisayar, aktif PFC’li güç kaynakları kullanır. O zaman bu cihazlar saf sinüs dalgalı UPS’e bağlanmak için daha iyidir. Aktif PFC’ye sahip cihaz, UPS’in sağlayabileceğinden çok daha az güç tüketiyorsa, saf sinüs dalgalı UPS’e bağlanırken çalışmaya devam edebilir. Ancak yükü arttırdığında, aktif PFC devresi KGK’yı koruma moduna (yani KGK çıkışını kapatmaya) zorlayabilir veya güç kaynağının yeniden başlamasına neden olabilir. Doğru cihaz için saf sinüs dalgalı UPS kullanmak gerekir, aksi takdirde cihazın okuması olması gerektiği kadar doğru olmayabilir. Çalışıyor gibi görünse de sonuç beklediğiniz gibi değil.
Çevrimdışı ve hat etkileşimli UPS için hayır, AC elektrik kesintisinden sonra geri geldiğinde, UPS başlatılır ve pil olmadığını/bitmiş olduğunu algıladığında durur.
Çevrimiçi UPS için evet Arızalı AC geri geldiğinde, çevrimiçi UPS alarm bip sesiyle uyanır.
Bildiğimiz gibi, UPS beklemedeyken her zaman akü durumunu kontrol etmez. Ancak KGK açıldığında veya uyandırıldığında kendi kendini test eder ve akü durumunu tespit eder. Çevrimdışı ve hat etkileşimli için çoğu, pilin anormal olduğunu anladıklarında çalışmayı bırakacak şekilde tasarlanmıştır. Öte yandan, çevrimiçi UPS genellikle akü olmadan da çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Çevrimdışı UPS, akü olmadan herhangi bir özellik sağlamaz. Hat etkileşimli UPS, akü olmadan yüklemek için yalnızca çok sınırlı özellikler (voltaj regülasyonu) sağlar. Hem çevrimdışı hem de hat etkileşimli UPS’in her zaman yalnızca pille çalışması gerektiği fikri budur. Bununla birlikte, çevrimiçi UPS, cihazlara oldukça fazla katkıda bulunan, pilsiz yüklemek için hala kaliteli güç sunar. Bu nedenle, pilsiz çalışmaya hala değer.
Yedekleme süresini, yük gücünü ve akünün gerçek kapasitesini etkileyen iki faktör vardır. Yük orijinal tasarımdan farklıysa, toplam güç tüketiminin şimdi çok daha yüksek olup olmadığını iki kez kontrol edin. Akü eskidiğinde pilin gerçek kapasitesi değişebilir. Akülerin iki yıldan fazla kullanılması genellikle risklidir. Donanımın kapasiteyi değiştirmesinin yanı sıra, yazılım da etkileyebilir. Örneğin, akü durumu ne olursa olsun KGK’nın belirli bir zaman diliminden sonra kapanmaya ayarlanıp ayarlanmadığını kontrol edin, ayarlarda akü miktarının doğru olup olmadığını, ayarlarda akü voltaj seviyesinin doğru olup olmadığını kontrol edin.